Un turist român aflat în vacanță în Grecia a avut parte de o experiență neplăcută. Românul a rămas fără permis și fără plăcuțele de înmatriculare, și s-a mai ales și cu o amendă destul de piperată după ce a trecut pe culoarea roșie a semaforului.
Turistul susține că nu a băgat de seamă că a trecut pe roșu, iar din relatarea sa, făcută pe un grup dedicat turiștilor care aleg Grecia ca destinație de vacanță, reiese că polițiștii eleni au fost cam zeloși.
”Astăzi, în jurul orei 17:00, am trecut pe culoarea roșie a semaforului fără să îmi dau seama. Poliția a apărut de nu știu unde în spatele meu și m-au oprit pe dreapta. Mi-au reținut permisul, m-au amendat cu suma maximă de 700 de euro și, pe lângă asta, mi-au fost reținute și plăcuțele de înmatriculare împreună cu talonul mașinii.
Aș vrea să știu dacă este legal să se rețină plăcuțele de înmatriculare din moment ce în legislația lor scrie că pentru aceasta abatere plăcuțele nu se rețin. Precizez că nu era niciun indicator cu STOP, ci doar semaforul. Se poate plăti amenda pe jumătate sau integral? Și după ce o voi plăti îmi recuperez tot ce mi s-a reținut pe loc?”, a scris turistul român pe grupul de discuții Forum Grecia.
Postarea a adunat mai multe reacții. Unii internauți l-au compătimit pe șofer, în timp ce alții au făcut ironii la adresa postării lui.
”Ce importanță are dacă era sau nu indicatorul STOP? Trebuie să opriți la semaforul roșu doar dacă este însoțit de indicatorul STOP? Dacă era indicatorul de DRUM CU PRIORITATE și semaforul arăta culoarea roșie aveați dreptul să pătrundeți intersecție?”, a scris Iulia A.
”…și în România trec foarte mulți șoferi pe rosu, „din intamplare”. Obisnuinta, bat-o vina! Plătim când greșim, oriunde ar fi asta!”, a răspuns și Vasile R.
”Bine ți-a făcut! Doar pentru că ai condiționat semaforul de semnul „stop” arată că ai luat permisul pe ouă și ești pericol public”, a scris și Marius F.
”Ați avut noroc! Plătiți amenda cât mai repede. Puteau să vă rețină și pe dumneavoastră. Acum câțiva ani am trecut pe galben la semafor și am primit amendă, reținut talon, permis și pașaport. Am plătit amenda a doua zi”, a adăugat Andreia C.
”Din ce știu s-a modificat de curând codul rutier – nu mai exista 50% din amendă, se achită integral. Plăcuțele și talonul se rețin aproape pentru toate contravențiile,actele de identitate nu se rețin (asta o fac pentru străini doar ca să fie sigur că plătiți amenda, bănuiesc că nu e legal)”, a comentat Edmond B.
Codul Rutier din Grecia prevede printre altele:
Nerespectarea culorii roşii a semaforului se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.
Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie” se sancționează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 20 de zile.
Pe autostradă, limita maximă de viteză admisă este de 130 km/h. Sunt prevăzute limitări de până la 80 km/h în funcţie de condiţiile de drum, trafic, meteo, lucrări pe carosabil.
Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro (în acest ultim caz se reţine şi permisul de conducere pentru 60 zile), potrivit Antena 3.